CATEGORIEËN
OVER UITGEVERIJ DEYSTERE
CONTACT/BESTELLEN
OVERZICHT BOEKEN
Essays
Gedichten
haiku
Romans
Theater
RECENTE BERICHTEN

Boekvoorstelling
LES AILES DE LA NOSTALGIE
Verhalen
Lebuïn D'Haese, een beeldhouwer, tekenaar, schilder, een schrijver. Een pentekenaar ook en recent, door corona, een potloodtekenaar die in Beauvoorde, artist in residence was in 2020. Drie weken quarantaine zou je kunnen zeggen. Tijd om het naakte potlood te herontdekken, om er daarna, eerst voorzichtig, wat kleur in te jagen. Dan de pen erbij gehaald, en combinaties uitproberen van tekst en tekening. Dat was de voorbereiding van deze bundel.

Vertrekkend vanuit soorten teksten en tekeningen, inzoomend op details, anders naar het verleden kijken, jeugd en herinneringen met oudere ogen inkleuren, tegelijk militant zijn, 'oproepen tot', blijven geloven in de maakbaarheid van die andere wereld, ouder worden, de spiegel consulteren, in het schaarse haar krabben om anekdotisch, emblematisch het land te tonen, de verloren dromen, het mysterie van het hier-zijn, de hobbelige ontmoeting met het leven en vaststellen dat aforismen groeien tot gedichten, en gedichten uitmonden in proza.

Fragmenten uit iets groters, brokstukken uit uiteenlopende registers, flarden dagelijks leven, getekend, gebeeldhouwd, geschilderd of geschreven maar afkomstig van dezelfde gedreven hand, in een poging om aan te geven: hier sta ik (voor). Kijk mee. Lees mee.

Terwijl ondertussen 'ik' 'wij' wordt.

---

Een voorbeeld van een gedicht uit de bundel:


1.
In de oude boom
met de wijze stam
en stramme takken
viel in het vochtige licht de ochtend
en groeide uit de knoppen
lente
zoals hij die langzaam had gedroomd

2.
Van de oude boom schrijf ik
van zijn doorhangende takken
waaraan na een uitgesponnen leven
kinderjaren hangen te fezelen


Lebuïn D'Haese
ik tekenalvast de kaft / Lebuïn D'Haese
PRESENTATIE van het recentste boek van Lebuïn D'Haese in het ZUIDERSPERSHUIS in Antwerpen

Op zondag 30 januari 2022 werd in het Zuiderspershuis in Antwerpen het boek IK TEKEN ALVAST DE KAFT van Lebuïn D'Haese voorgesteld.
Op de scene zag het publiek een groot scherm waarop Lebuïn 'live' een tekening maakte gedurende de presentatie. Aminata Demba las een aantal gedichten uit de nieuwe bundel voor en Jef Neve improviseerde tussen de voorleesmomenten en tijdens een korte stomme zwart/wit film van uitgever Johan Teirlinck waarin een verlopen schrijven op zoek gaat naar een uitgever. Een ludiek intermezzo. In dit boek staan tevens vele kleur tekeningen van Lebuïn D'Haese die tevens te zien waren in het Zuiderpershuis.